Olmstraat

 

 

De kaatsploeg Vlug en Vrij had vanaf de jaren 1930 haar uitvalsbasis in café De Sportvriend in de Olmstraat 226. Op de foto ziet u twee kaatsers met een wit hemd. De vensters van het café werden tegen de ballen beschermd. Net als andere cafés in de wijk, werden ook hier vergaderingen van de wijkafdeling van de socialistische partij gehouden. In de jaren 1980 werd het café 58, genoemd naar de tram die naar Brussel reed. Het werd toen in het weekend opengehouden door het bestuur van de socialistische wijkafdeling.

De Olmstraat groeide met de bouw van de Duchéwijk uit tot een zeer levendige straat. Kleine en grote ondernemingen vestigden zich er, zoals de fabriek voor huishoudmateriaal Aluminium Moderne in de Olmstraat 348 (1923-1971). Café’s en het sociale leven gingen er hand in hand. Op nummer 320 was er vanaf de jaren 1930 het café Palace Hotel. Volgens getuigen zo genoemd omdat de toenmalige eigenaar vond dat de naam paste bij de
Far West. De grap was natuurlijk dat het café zeer klein was. Het was tevens de uitvalsbasis van de kaatsploeg De Olmkloppers. Deze volkssport werd zeer populair in Vilvoorde vanaf de jaren 1930. Het café deed ook dienst als vergaderlokaal voor communisten. In de jaren 1960 kwam er in de Olmstraat 320 het populaire café Zorba. In plaats van een kaatsploeg had het café toen een eigen carnavalsvereniging, de Zorbies. Veel rest er niet meer van al deze zaken.