Duchehof

 

 

Het Maurits Duchéhof werd officieel ingehuldigd in 1931 en is genaamd naar de gesneuvelde zoon van de industrieel Alfred Duché. Dit eerbetoon aan de familie Duché had alles te maken met de grond, het Duchéhof, die ze schonk aan de toenmalige Vilvoordse Haard, nu de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting. Marius en zijn zonen Alfred en Edgard waren uitgeweken Engelse industriëlen. In Vilvoorde vervaardigden ze onder meer gelatine.

Het Duchéhof is sinds de inhuldiging ervan in 1931 een centrum voor sportactiviteiten geweest. In 1945 werd er de Luc Wesley Atletiek Club opgericht door bewoners van de Far-West. Het was de naam van een jongen die tijdens WO II door de Duitsers werd gefusilleerd. Die naam veranderde in 1946 in de Atletiekclub Vilvoorde (ACV), nu beter bekend als de Vilvoorde Atletiek Club (VAC). De ploeg had haar clublokaal in café De Welkom in de Groenstraat 96. In 1957 verhuisde deatletiekclub haar clublokaal naar het centrum van Vilvoorde en verlegde ook haar oefenterrein.

Op de foto ziet u de reserven van de kaatsploeg Far-West Boys in het Duchépark (1948). Hun speelterrein was in het park. Het clublokaal was café Far-West in de Groenstraat 122. In 1934 heette deze ploeg De Lustige Kloppers en had haar clublokaal in hetzelfde café. Op nummer 142 van de Groenstraat, een paar huizen verder dan het café Far-West, had ook de kaatsploeg Parade Boske haar clublokaal.